torsdag, juni 08, 2006

Hur stoppar man rasism, alltså verkligen

Det är mycket rasism i dessa dagar. Och prat om den! Det är bra med prat om den, mot den, mot rasisterna. FIFA kör en kampanj där svarta spelare vittnar om hur de behandlats dåligt. Den fantastiske Thierry Henry berättade om hur han fått höra apljud och blivit spottad på. Sånt förekommer. Integrationsutredaren Kamali misshandlades men polisanmälde inte. Tyska nassar ska stöddemonstrera för Iran under fotbolls-VM (eftersom Irans president förnekar Förintelsen). Det är tragisk satir i verkligheten. 15% av ungdomar på Lunarstorm kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna eller Nationaldemokraterna. Läskigt. Dom har lyckats normalisera sig.

Fast hur normalt är det med uniformer på gatan? Jag fick kalla kårar när jag på min födelsedag såg nazister i uniform marschera på svenska gator medan de flesta politiska partier teg. Fredrik Malm från LUF satt i radion idag på morgonen och försökte göra bråkande antirasister till problemet. Inget ont om Malm och hans engagemang för tolerans (Han är nog i fel parti) men det är inte problemet. Problemet är att gatorna var tomma när tusen nazizter vandrade i takt och kränkte våra gator och vårt land. Göran Persson borde varit där och alla andra också. Och vad gör Reinfeld? Han försöker hacka på Socialdemokraterna. Patetiskt.

Jag minns Rör-inte-min-kompis-demonstrationer från 80-talet. ANC-galan. Det var långt till champagneöppning på Invandrarverket på den tiden. Något har definitivt förändrats.

Det känns uppgivet? Var finns det hopp?

Kungen talade om integration på sitt nationaldagstal. Tänk om han hade demonstrerat mot nazisterna istället. Det hade varit bra, särskilt med en farbror och svärfar som var nazister. Den typen av ställningstaganden av kända personer kan få effekt. Precis som det vardagliga ställningstagandet får effekt. Säg ifrån om kränkande kommentarer i fikarum, på släktkalas och andra ställen. Låt idioterna förstå att dom är marginaliserade. Det pågår en normalisering av rastänkandet och föraktet. Den som tiger är alltid medskyldig, vare sig det är mobbning eller rasism.

V släppte en rapport om detta idag. Se länken ovan. Intressant.

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home