tisdag, april 11, 2006

När liberaler blir reaktionärer

Linda Skugge har slutat kalla sig feminist. Jaha är den första tanken, men vi som ser oss som teckentydare tyder ju tecken.

Linda Skugge är ett tydligt exempel på ett tidstypiskt sätt att skriva krönikor. Hon tar det subjektiva till sin extrem och bli därmed ofta befriande. Individens kritiska ifrågasättande får ibland ett maktkritiskt perspektiv där maktstrukturer och förgivettagenheter ifrågasätts från en subjektiv nivå som är nödvändig för att bli begriplig. Fittstim var när den kom en befriande bok med tjejer, feministrörelsens barn, som mitt i individualismen ändå stod för en kollektiv och nödvändig ilska som behövs för att förändra världen.

Feminismen, som all samhällsförändring underifrån av resursvaga grupper, kräver kollektivt agerande. Högern försöker hela tiden individualisera människors agerande för att försvaga dem. Det är deras projekt. Kollektiva strukturer som kollektivavtal, fackliga förhandlingar eller samlade politiska rörelser ska bort bort bort hävdas det.

Skugge har vandrat åt höger, vilket Åsa Lindeborg noterar
http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,807994,00.html. De subjektiva reflektioner som hos Skugge förut var auktoritetskritiska är nu bara gnälliga och moraliserande. Det är inget frigörande projekt hon driver längre, bara gnäll och moralism. Hon har förvandlats till en osjälvständig röst i en nymoralism som framhäver gammaldags könsroller och motstånd till abort. Frigörelsen av individerna i samhället är under utmaning.

Den poäng hon har i krönikan är att vi som vågar stå för ett radikalt projekt för samhället - feminister, socialister, anarkister - bemöts fördomsfullt och förutsägbart. Att hon sen har mage att blåljuga om att Fittstim var dålig för hennes skrivarkarriär är ju lite fånigt. När hon skriver så här är hon farlig.

Här är mina råd till alla tjejer:
Ta för er och hjälp varandra, men lita inte på att nån kommer göra nåt bra för er skull. Den enda som kan fixa er framtid är ni själva.
Politik är bullshit, ingen politiker brinner för er, de brinner för sin egen framtid och karriär, tror ni nåt annat är ni mer än lovligt naiva.
Att snacka om att "höja kvinnolöner" är också bullshit. Det leder bara till att ni fastnar i låglönejobb, era liv blir som ett fängelse.
Fixa skolan, fixa en bra utbildning, se om ert eget hus.
Ta betalt! Var djävligt dyra. Tro på er själva, ingen annan kommer att göra det. Skapa er egen framtid och se till att inte bli ekonomiskt beroende av någon annan människa.
Kalla er inte feminist!


Vad säger hon om Kommunal och den politiska majoriteten i Göteborg som uppnått Sveriges mest jämställda löner? Det har inte skett genom individuella förhandlingar, utan genom medvetna politiska beslut och förhandlingar. Det är argument, inte infantilt tyckande.

Till alla tjejer och killar där ute. Lyssna inte på Skugge: Kalla dig feminism. Gör det med rak rygg. Ta bra betalt. Men gör det i samarbete, inte som motståndare.

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home