torsdag, oktober 05, 2006

LO vill se höjda kvinnolöner

LO har aldrig varit tystare än i den här valrörelsen. Visst var Vanja LW ute en del men var tråkigt osynlig i riksmedia. Inför de stora och troligen konfliktfyllda förhandlingarna i vår som berör 80% av arbetskraften, gör LO nödvändiga utspel inför förhandlingarna.

Kvinnolönerna. Alla studier visar att inget händer. Bra att
LO gör utspel och verkar prioritera frågan. Men arbetsgivarna måste med. Vänstern som anser frågan vara viktig måste vara bra arbetsgivare i de få kommuner där vi styr. De privata arbetsgivarna måste också med på tåget. Stor chans.

Lo har också gjort utspel om att lägstalönerna prioriteras. Viktig motkraft. Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft om motsatta
prioriteringar. Nu ska lönespridning öka och lägstalöner sjunka. Det hävdas att de som börjar i låga löner stiger uppåt. Men kollektivavtalen åldersgraderar ju lönerna. Och den som får ett skitjobb med låg lön söker sig bort så fort som möjligt. Logiken är fel, hypotesen felställd. Argument letas upp, fakta vinklas. Men Hotell- och restaurang och SIF tar strid för höjda lägstalöner. Som Blå Tåget sjöng, "till och med betala mindre i lön än priset för mat och för hyra".

Det blir en viktig vår och fyra långa år.

Andra bloggar om:
, , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home