torsdag, oktober 05, 2006

Jag utmanar mig själv på ideologisk enkät

Ingen har utmanat mig på denna intressanta enkät. Så jag utmanar mig själv. Från syrran först men till mig via Stig-Björn Ljunggren.

1) Politisk ideologi du förespråkar?
Socialism med mycket feminism och en del ekologism och liberalism, men utgår hela tiden från individuell autonomi där människor måste kunna påverka och inte bara åka med, kunna göra livsval på riktigt. Det kräver att det offentliga utjämnar, ger alla lika möjligheter.

2) Politisk ideologi du föraktar mest?
Förakta är ett starkt ord. Men all fanatism. Enda vägar och heltäckande lösningar är livsfarligt, vilket både nazism, kapitalism, kolonialism, kommunism och religiös fanatism har visat. Religionen är nog farligast eftersom den vill ge svar på och styra allt, även vardagslivet och individens val. Rå kapitalism också eftersom den hävdar sig vara utan nackdelar. Sen blir jag arg på dem som inte ger alla människor lika värde, typ främlingsfientlighet eller kristdemokraternas syn på homosexuella och kvinnor. Och på de som förnekar klassklyftorna.

3) Materialist eller idealist?
Bägge, men idéer begränsas i alla lägen av materiella villkor, så jag är mest materialist. Fast när idéer bryter igenom det materiella - det är vackert. Då ökar friheten.

4) Plikt- eller konsekvensetik i politiken?
Konsekvensetik. Det funkar inte annars. Men utan pliktetik fungerar inte mänskligheten och individer kan offras, men med enbart pliktetik blir allt bara trubbigt och omöjligt att utveckla.

5) Politiskt uppvaknande?
En gradvis växande vilja att ta ställning för de svaga. Mellanstadiet när jag började debattera mot kärnkraftens linje 1. Valet 1982 när jag argumenterade mot Mufare i skolan. Då vågade jag säga ifrån ordentligt första gångerna.

6) Politisk detour?
Nära att bli SSU:are på 80-talet. Gick med i KHF i Lund slutet av 80-talet och var med två år, men lämnade efter den förlamande K-striden och hamnade i frihetlig vänster i kårpartiet Kulturradikalerna. Där trivdes jag bättre och hade några intressanta år i kårpolitiken. Därefter till och från medlem i Vänsterpartiet.

7) Enskild person som påverkat dig politiskt?
Ingemund Bengtsson som var ingift i släkten beundrade jag, en gamla skolans sosse. Gandhi och Martin Luther King för tron på idéerna och ickevåldet. Palme för det internationella engagemanget. Sven-Eric Liedman för hans visdom och för att han fångar grunden i en liberal vänster.

8) Bok som påverkat dig politiskt?
Jag var en sån som alltid höll på indianerna. Många författare ska nog tackas för att det var så. Indianböcker, Trälarna, ja massor av böcker om vanliga människor som vågar göra motstånd. De stora episka hjältarna är tråkigare än vardagsrevolutionärerna. Backlash öppnade mina ögon på ett tydligt sätt. Om demokrati är Benjamin Barber, Iris Marion Young och Robert Dahl kloka inspiratörer.

9) Största bristen i den politiska ideologi du förespråkar?
När det blir för mycket statssocialism och ingen demokrati. Storebrorsfaran finns där hela tiden, men måste också ställas mot fördelarna. Liberalismens nackdel är att den är så naiv och tror att människor faktiskt kan välja. Det är värre. Socialismen blir lätt teoretisk, och glömmer att centralstyrning som allokering visat sig misslyckas rätt ofta. Rättvisa procedurer är i alla lägen viktiga.

10) Viktigaste enskilda politiska frågan?
Både globalt och nationellt: Att minska klasskillnader. Att minska den stress som människorna längst ner på samhällsstegen både i jobb och utanför jobb känner är det överordnade. De har mindre pengar, mindre inflytande, är sjukare, mår sämre. Kvinnors rätt till sexuell hälsa, abort och frihet från våld liksom kamp mot främlingsfientlighet och nykolonialism är bara specialfall av detta.

För att fortsätta detta ideologiska kedjebrev utmanar jag Tony Johansson, Mission Iran, Patrik Johansson, Kjell Eliasson och Thaher Pelaseyed.

Andra bloggar om: , , ,

1 Comments:

Anonymous Tony said...

Utmaningen antogs genom en lite annorlunda väg. Jag såg utmaningen först på Lennart Andreassons blogg, men antar att jag så här i efterhand även antagit utmaningen från dig.

Ha det fint!

M v h Tony, från ett regnit Örebro (vi har kommun- och landstingsdagar)

10:02 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home