fredag, november 24, 2006

Tidningar och partiledare

Vem som ska bli S partiledare är av nationellt intresse. Med tio troliga år som partiledare är det en trolig framtida statsminister. Därför skriver tidningarna och skvallrar. Mycket. Jag tar de senaste dagarnas artiklar och gör några reflektioner.

18/11: Aftonbladet: Nu hotar splittring. Aftonbladet avslöjar falangerna i (s)
Nuder vs Wallström

22/11 Expressen: De vill ha Margot som partiledare
Margot på väg hem enligt skvaller från PS-ledamot

23/11 Ekot: Jämtin allt hetare som S-ledare
Jämtin, eftersom Wallström inte vill

23/11 AB ledarsida: Välj Jämtin. Hon kan leda S förnyelseprocess
Jämtin, eftersom Wallström inte vill

23/11 GP: Jämtin favorit i storstäderna
Jämtin, eftersom Wallström inte vill

24/11 SvD: S-förbund vill ha Wallström
Wallström, eftersom hon är bästa kandidaten enligt SSU och Broderskap

25/11 SVT: (S)idoförbund vill ha Wallström
Wallström, och Jämtin om hon inte vill

I USA har tidningarna en tradition av "endorsement". Få tidningar håller sig neutrala i valen. Man förespråkar en kandidat på ett tydligt sätt, och då har jag fattat det som att det inte bara är på ledarsidan utan också på nyhetssidan. När jag läser detta skvaller, där tidningarna gör sig till språkrör för positionerande socialdemokrater, kan jag känna att det finns ett drag av vinkling när det skrivs.

Kanske har detta med kort minne att göra. Kanske är tidningarna bara lydiga megafoner för positionerande sossar, och lydigt publicerar utspel från SSU och Lena Mikkos utspel om Wallström, och Göran Johanssons om Jämtin. Kanske.

Hela norra Sverige är tysta. Det skvallras ibland om att Messing och Nuder har ett starkt stöd i skogslänen. Faktum är väl att Wallström blir om hon vill. Det har tystnat om Vanja. Jämtin sitter kvar i riksdagen under hösten. Varför?

Personligen är mina enda två åsikter att en kvinna borde bli partiledare. Och att det inte blir ett new social democrats som ska slå högern genom att gå åt höger. Det vore tragiskt för Sverige om den ideologiska kräftgången får fortsätta för S. Vi i V får förhålla oss till och kicka S i arslet och visa både väljare LO och aktiva sossar att dom ofta är mer överens med oss än med sitt parti.

Intressanta bloggar om partiledare:
Jonas Morian
Peter Gustafsson
Marta Axner

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Gör som i Frankrike; lite offentlig debatt mellan kandidaterna. Annars blir det ett ickeval! Kandidaterna borde vara tydliga med vad de vill. Folket och medlemmarna behöver veta det. Det här smygandet känns absurt. Ungefär som de "opolitiska" kårvalen. "Jag har ingen aning om vad jag röstar på..."

11:48 fm  
Anonymous Anonym said...

Nu tänker du så där enmansvalkretsigt ju. Det här är den demokratiska centralismens huvudpelare i Sverige. Bara V kan konkurrera.

12:55 em  

Skicka en kommentar

<< Home