söndag, november 19, 2006

Folket klokare igen

S V Mp leder stort i opinionsmätningarna. 7,4% ledning. S går rejält framåt enligt SIFO:s senaste mätning. Även Mp går uppåt. Att borgarna småminskar är ju inte förvånande med tanke på hur illa de skött sin första tid vid makten.

Att Mp går framåt beror möjligen på Aftonbladets klimatkampanj. I a-kassefrågan har ju Mp varit förvånansvärt tysta.

S har taggat upp sig ideologiskt i A-kassefrågan och andra frågor. V har kritiserat och utomparlamentariskt jobbat emot frågan. Men vvi syns inte tillsammans med LO och TCO. Den fackliga kritiken från dessa två organisationer gynnar socialdemokratin. LO, självklart, men TCO med en gammal statssekreterare som ordförande. Det är ju V som är mest överens med LO. Scheisse.

Men V står och stampar på 5,7% och har inte lyckats locka fler väljare trots öppet mål. Varför?

Lars Ohly pratade om breda koalitioner inom vänstern. Men det verkar som om det mest är syndikalister som vill vara i koalition med V. Det är bekymrande när vi tycker saker som är helt i linje med breda befolkningslager men ändå inte får folkets uppskattning. Vårt varumärke tycks lite solkigt. Den eftervalsanalys som handlar om vårt anseende och förtroende behövs. Det handlar inte om att media är emot oss utan att det är viktigt att få bort kommuniststämpel och Cubaromantik och bli trovärdiga i både demokratiska och ekonomiska frågor. Då kommer de att lyssna på våra argument. Som är bra för det mesta.

Nåja, vi får ironiskt nog kanske hoppas på ett New S under Nuder. Då är frågan om Nuder klarar av att köra en låtsas-vänsterretorik så länge. Det lär genomskådas.

Frågan då är: Klarar V av att kompensera ett S på 35%?

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vad ska till för att V ska stiga då?

2:59 em  
Anonymous Tony said...

Mp har inte tigit i a- kassefrågan.

Möjligtvis har frågor som avbruten skatteväxling, avbrutna försök med elevstyrda skolor och nya motorvägssatsningar framför nya järnvägssatsningar, gjort att vi spridit vår kritik mot den nya regeringen till ett flertal områden...

3:13 em  
Blogger Johan said...

och sen är det ju inte speciellt många (tyvärr) som lyssnar på vad mp tycker om a-kassan. så då är det måhända klokare av vår riksdagsgrupp att lägga krut på det tony räknar opp.

5:08 em  
Blogger Niklas said...

Jag kan tänka mig att v till och med kan få människor att vända bort från vissa frågor. V har blivit frånstötande för många. Rätt strategi kanske helt enkelt är att verka men inte synas? Att i det dolda vrida sossarna till vänster? För det är svårt att få bort Kuba- och kommuniststämplar när en del medlemmar faktiskt inte har något emot Kuba och fortfarande är östromantiska. Den nya filmen "Vid din sida" (tror det är så den heter) borde vara obligatorisk för varje vänsterpartist:-)

10:30 fm  
Blogger NIklas Theodorsson said...

Till alla, det är inte många som lyssnar på någon av oss. Både V och Mp är i mediaskugga just nu.

Till Tony och Johan. Mp har inte tigit, men varit förvånansvärt tysta i akasse-frågan. Att prioritera miljön är ert fack i politiken.

Till Niklas: V borde starta studiecirklar om demokrati och tagga upp oss där. Om vi gör det kommer kanske vår partiledning att inse att kommunism är en motsats till demokrati. Vårt varumärke är... lite solkigt här.

7:53 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home