lördag, oktober 28, 2006

Vridna medier eller inte

Medieprofessorn Kent Asp kom ju med en debattartikel i valrörelsens slutskede som visade att bevakningen i medierna var borgerligt vinklad. 60-40 i vinklade artiklar till förmån för borgarna. Eftersom regeringsställningen genererar ett stort positivt nyhetsflöde där regeringen är avsändare (i form av presskonferens runt proppar m.m.) fruktade jag att balansen skulle ändras. Jag är beredd att göra en spaning och möjligen revidera mina farhågor till optimism.

En spaning ska innehålla tre observationer. Det gör den.

1) Äntligen granskas borgarna
Eftersom medierna inte lyckades med det centrala att granska regeringsalternativet har dom fått göra detta i efterhand. Det visade sig att det fanns en hel del att gräva upp som socialdemokrater blivit granskade för förut (även icke-ministrar). Nu granskar dom, fäller, förnedrar och går också över gränserna. Dessutom blev Reinfeldt lite förnedrad runt sin fåniga och desperata presskonferens om tsunamibanden.

Det visade sig ju också att det inte blev några 1000 kronor till den ensamstående mamman utan 300. Tyvärr gjorde medierna inte sitt jobb och avgjorde därmed troligen valet. Men bättre sent än aldrig.

2) Socialdemokraterna får mycket nyhetsflöde både om budgetmotion och nyhetsflöde. Deras partiledarval diskuteras på ett förvånansvärt konstruktivt sätt efter en inledande morgonluftshysteri av deras högerspöken. LO är mer proaktiva som opinionsbildare än de varit på herrans massa år. Vanja LW kräver kvinnolönesatsningar, höjda lägstalöner och annat. Härligt med en mer vaken rörelse.

3) Vänsterpartiet var etta i
nioekot idag på lördagen. Etta! Ännu halvtvå l igger den överst på Ekots hemsida. När hände det senast? Det handlade om en KU-anmälan som gjorts om bristen på beredning av a-kasseförsämringarna. Ett möjligt brott mot regeringsformens krav på beredning och remissförfarande. Josefin Brink verkar vara den piggaste kraften i riksdagsgruppen hittills.

Som avslutning. Tre spaningar på att min pessimism kanske var ogrundad. Än är jag inte optimist. Men högern granskas äntligen och den breda vänstern kan komma fram med egna initiativ.

Andra bloggar om:
, , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home