tisdag, augusti 29, 2006

Den samlade borgerligheten

Två banker kommer med konjunkturrapporter. Både Föreningssparbanken och SEB spår extremt hög tillväxt i år, över 4%. Men bägge ger sig in på spekulationer, gissningar och önskedrömmar som kanske inte är deras område att hålla på med.

Föreningssparbanken spekulerar om högre tillväxt vid borgerlig valseger. De ideologiska önskedrömmarna i den borgerliga politiken ses som sanningar. Och alliansens ledarsida DN vinklar helt opartiskt "Högre tillväxt vid borgerlig valseger".

Jag undrar om citationstecknet betyder att hela meningen är ironisk?

SE-banken kör tydligen på nåt slags rollfördelning inom alliansen och DN vinklar lydigt SEB tror att alliansen vinner valet. "Sanningen" är att 2/3 av valutaaktörerna som intervjuades för nån vecka sen (troligen) trodde på en borgerlig valseger. Nu ser opinionsmätningarna annorlunda ut.

Vad annat än viljan att gynna alliansen ligger bakom...
1) ...bankernas vinkling i sina rapporter?
2) ...DN:s vinkling i artiklarna?

Den som har ett svar på dessa frågor som innehåller ordet "opartisk" är välkommen med detta snarast. Detta skulle kunna...
a) ...sänka min puls
b) ...ge mig ett gott skratt

1 Comments:

Anonymous BASF said...

Opartiskthet är en knepig filosofisk position.

Om en säger att jorden är platt och en att den är ett klot – är det då opartiskt att inte hålla med någon? Eller bara dumt?Måste man inte tillåta opartiska expertkommentatorer att redovisa fakta och stå opartiska i de subjektiva bedömningarna av dessa fakta.

Jag menar att om fler kommer i arbete efter en borgerlig regering är en empirisk fråga, huruvida det är bra eller dåligt får de politiska debattörerna avgöra.

4:22 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home